„Telnet“: kas tai yra ir kaip jį naudoti „Windows 10“?

telnet

Jei dar nežinote, šiandien paaiškinsime, kaip veikia „Telnet“, ir ar galite jį naudoti „Windows 10“.

Kuriant internetą buvo išrastas daugybė protokolų, kurie leido mums geriau juo naudotis. Vienas iš šių protokolų buvo „Telnet“.

Kas yra „Telnet“ ir kaip jis veikia?

„Telnet“ yra interneto protokolas, leidžiantis prisijungti prie kito kompiuterio jūsų vietiniame tinkle arba internete.

„Telnet“ buvo išrastas 1969 m. Ir dažnai laikomas šiuolaikinio interneto protėviu.

Šiandien dauguma vartotojų naudojasi grafine vartotojo sąsaja, tačiau kai buvo išrasta „Telnet“, nebuvo jokių naršyklių ar grafinių operacinių sistemų. Todėl vartotojai turėjo pasikliauti vien komandinės eilutės sąsaja.

Verta paminėti, kad „Telnet“ vis dar veikia kaip prieš kelis dešimtmečius, o „Telnet“ klientai yra prieinami beveik bet kuriai platformai.

„Telnet“ pakeitė būdą, kaip žmonės naudojasi internetu, nes anksčiau nei „Telnet“ vartotojai turėjo rankiniu būdu naudotis serveriu tam, kad gautų tam tikrus duomenis.

Naudodamiesi „Telnet“, vartotojai pirmą kartą galėjo patogiai naudotis savo serveriu nuotoliniu būdu.

Be nuotolinės prieigos, keli vartotojai galėjo prisijungti prie serverio per „Telnet“. Todėl nesunku suprasti, kaip „Telnet“ paveikė interneto plėtrą.

Turime paminėti, kad kalbant apie „Telnet“ yra du skirtingi terminai: „Telnet“ serveris ir „Telnet“ klientas. Pirmasis yra kompiuteris, skirtas veikti kaip „Telnet“ serveris.

„Windows“ kompiuterį galite lengvai paversti „Telnet“ serveriu ir turėtumėte turėti prieigą prie jo per „Telnet“.

Atminkite, kad turėdami viešą IP adresą, kompiuteris paliekamas prieinamas bet kuriam interneto kompiuteriui, todėl naudokite užkardą, kad apsaugotumėte savo kompiuterį nuo neteisėtos nuotolinės prieigos.

  • TAIP PAT SKAITYKITE: 7 geriausi „Windows 10“ skirtų komandų eilutės įrankiai

„Telnet“ klientas yra asmeninis kompiuteris, kuris naudoja „Telnet“ ryšį prisijungdamas prie „Telnet“ serverio. Tiesą sakant, galite naudoti „Telnet“ iš „Windows 10“ atlikdami šiuos veiksmus:

  1. Paspauskite „ Windows“ klavišą + S klaviatūroje ir įveskite funkcijas. Pasirinkite Įjungti arba išjungti „Windows“ funkcijas .

    „telnet-windows“ funkcijos

  2. Kai atidaromos „ Windows“ funkcijos , slinkite žemyn ir pažymėkite „Telnet Client“ . Spustelėkite Gerai, kad įdiegtumėte „Telnet“.

    įjungti „telnet-client“

  3. Palaukite, kol „Windows“ įdiegs reikiamus komponentus.

    telnet-search-required-files

  4. Baigę diegimą spustelėkite mygtuką Uždaryti .

    baigta telnet

Įdiegę „Telnet“, galite jį paleisti atlikdami šiuos veiksmus:

  1. Paspauskite „ Windows“ klavišą + S ir įveskite telnet . Rezultatų sąraše pasirinkite „ Telnet“ .

    telnet-paieška

  2. Dabar bus atidaryta komandinė eilutė, ir jūs turėtumėte galėti naudotis „Telnet“ be jokių problemų.

    telnet-linija

Kodėl „Telnet“ pasenęs?

Nors „Telnet“ paleisti „Windows 10“ yra gana paprasta, lieka klausimas, kodėl turėtumėte naudoti „Telnet“? „Telnet“ yra pasenęs protokolas, ir dauguma žmonių jo nebesinaudoja.

Šis protokolas yra puikus, jei esate kompiuterio geekas ir norite prisijungti prie interneto naudodami komandinę eilutę. Deja, šiais laikais nėra daug „Telnet“ serverių, todėl jums gali tekti atlikti tam tikrą tyrimą, kol jį rasite.

Vienas didžiausių „Telnet“ trūkumų yra saugumo trūkumas. „Telnet“ perduoda visus duomenis tarp kliento ir serverio be šifravimo, o tai reiškia, kad beveik visi gali perimti jūsų duomenis.

Tai ypač svarbu, jei per „Telnet“ siunčiate neskelbtiną informaciją, pvz., Savo vartotojo vardą ar slaptažodį. Dėl šifravimo trūkumo kenkėjai gali lengvai pavogti jūsų slaptažodį ir pamatyti visus duomenis tarp „Telnet“ kliento ir serverio.

Be to, „Telnet“ neturi autentifikavimo, o tai reiškia, kad kenkėjai gali lengvai perimti jūsų srautą. Galiausiai „Telnet“ turi keletą papildomų saugumo spragų, dėl kurių ją naudoti yra gana nesaugu.

Nors „Windows 10“ esantis „Telnet“ gali būti ne pats saugiausias interneto protokolas, naujesni protokolai, pavyzdžiui, SSH, buvo įkvėpti „Telnet“. Jie skirti pašalinti trūkumus, kuriuos turėjo originalus „Telnet“.

„Telnet“ gali būti ne tokia populiari kaip prieš kelis dešimtmečius. Stll, neabejotinai „Telnet“ pakeitė interneto veikimo būdą visiems laikams.

TAIP PAT SKAITYKITE:

  • Kaip apsaugoti „Windows 10“ įrenginį viešajame „Wi-Fi“ tinkle
  • NUSTATYTI: „Windows 10“ trūksta tinklo protokolo
  • NUSTATYTI: Klaida „Err_ssl_protocol_error“ sistemoje „Windows 8.1“, 10
  • 4 geriausi pralaidumo monitoriai, skirti „Windows 10“
  • Kaip išspręsti „Ethernet“ problemas sistemoje „Windows 10“

Redaktoriaus pastaba: Šis įrašas iš pradžių buvo paskelbtas 2016 m. Liepos mėn. Ir nuo to laiko atnaujintas dėl šviežumo ir tikslumo.